„Никој не е толку празен како оној кој е полн со себе - Милена Дравиќ
„Малкумина се оние кои можат да ги поднесат сопствените мани кај другите“ - Барух Спиноза
„Кога чеканот е единствениот алат што го иматe, тогаш секој проблем почнува да наликува на шајка“ - Абрахам Маслоу
„Самодисциплината е една од највисоките форми на љубов кон себе“ - Скот Пек.
„Будалата трча по задоволствата во животот и сфаќа дека е измамен. Мудриот ги избегнува неволјите“ - Артур Шопенхауер
„Образованието е скапо, а незнаењето е уште поскапо“ - Клаус Мосер
„Мудриот човек слуша еден збор, а разбира два“ - еврејска мудрост
"Умот е како подабранот, функционира само кога е отворен" - Аберт Ајнштајн
"Подобро да комуницирате со добра книга, отколку со празен човек" - Михаил Литвак
"Преживуваме од она што го добиваме, а живееме од она што го даваме" - Черчил
"Тајната на успехот во животот не е во тоа човек да работи она што го сака, туку да го сака она  што го работи" - Черчил
"Не е силен оној кој има многу, туку оној што може без многу"
"Не заборавај ги своите неуспеси во мигот на успехот"
"Птиците родени во кафез, мислат дека летањето е болест"
"За да ги оствариш соништата, прво треба да се разбудиш"
"Убавината без шарм е како јадица без мамка" - Емерсон.
"Некои предизвикуваат радост каде и да одат, а некои кога и да си одат" - Оскар Вајлд.
"Луѓето се како очите, гледаат се освен себе" - Иво Андриќ.
"Големи се мудроста и силата на човекот кој умее да премолчи и тогаш кога е во право"
"Не барајте сродна душа ако немате своја"
"Не плаши се од бавно чекорење, туку од стоење во место" - Кинеска поговорка.
"Каква тишина би настанала ако луѓето го зборуваат само тоа што го знаат" - Чапек.
"Ако секогаш зборуваш вистина, нкогаш не мора да памтиш што зборуваш"
"Повеќе пати повторување на иста грешка, не е грешка, туку е одлука"
"Лифт за успехот не постои, затоа мора да ги користиме скалите" 
"Карактерот е како мирисот, туѓиот ни смета а својот не го осеќаме"
"Ако при секоја пријателска услуга помислуваш на заблагодарување, тогаш не си подарил туку си продал" - Достоевски.
"Образованието е процес на живот, а не подготовка за иден начин на живот" - Џон Дуи.
"Никој не е потполно образуван, се додека не научи да молчи" - Хорацие.
"Малку знаење го прави човек горделив, а многу знаење го прави скромен" - Гете.
"Силата не доаѓа од физичкиот капацитет, туку од непобедливата волја" - Махатма Ганди.
"Се што не иритира кај другите, може да не доведе да се разбереме себеси" - К. Г. Јунг.
"Прво треба да го научите детето да зборува, а потоа да молчи" - Херберт Прокноу.
"Нема величина таму каде што нема едноставност, добрина и правда" - Толстој.
"Ако можеш да гледаш на минатото без жал а на идната без страв, тогаш си на вистинскиот пат"
"Кој сака да им направи добро на другите, веќе си направил добро на себеси" - Конфучие.
"Колку помалку мислиме, толку повеќе зборуваме"
"Не труди се да станеш успешен, туку човек со вредност" - Алберт Ајнштајн.
"Господин е оној кој во срцето никогаш не престанал да биде дете".
"Зборовите можат да лажат, но делата секогаш ќе ја кажат вистината"
"Не му ја затворај устата на оној кој ти ги отвора очите"
"Јазикот на љубовта е во очите" - Финеанс Флечер.
"Просечниот учител кажува, добриот учител објаснува, подобриот учител демонстрира а најдобриот учител инспирира"
"Во љубовта еден и еден се еден" - Жан Пол Сартр
"Големите умови дискутираат за идеи; просечните умови дискутираат за настани; малите умови дискутираат за луѓе" - Еленор Рузвелт.
"Надежта го гледа невидливото, го допира неопипливото и го остварува невозможното".
"Многумина грешат од страв да не погрешат" - Лесинг.
"Интелигенцијата без амбиција е птица без крилја" - Салвадор Дали.
"Да знаеш многу работи не значи дека си мудар" - Хипократ.
"Кога на земјата се би било разумно, ништо не би се случувало" - Достоевски.
"Зборувајќи за другите,најмногу кажуваме за самите себе".
"Кога ќе се сретнат женет и неженет човек, тие секогаш си завидуваат еден на друг".
"Воздржувањето од искушението е вистинска мерка за карактерот".
"На оној кој што знае да чека, времето му ги отвора вратите" -  Народна поговорка.
"Ако ја затворите вратата на сите мани и вистината ќе остане надвор" -  Тагоре.
"Во училиштето на животот нема распуст" - француска поговорка.
"Кога сите мислат исто, значи дека никој не мисли доволно" - Lippmann.
"Никогаш не е премногу доцна да бидеш тоа што си можел да бидеш" - Џорџ Елиот.
"Не е срамота да паднеш, срамота е ако не станеш".
"Животот е како возење велосипед, без застанување, за да не се загуби рамнотежа" - Алберт Ајнштајн.
"Право на критикување има оној кој е подготвен да помогне" - Абрахам Линколн.
"Подобро искрена шлаканица в лице, отколку лицемерен бакнеж" - Мориц Сафир.
"Си го достигнал врвот на успехот тогаш кога повеќе нема да те интересираат парите, комплиментите или публицитетот" - Томас Волф.
"Гениј е еден процент инспирација, а деведесет и девет проценти пот" - Едисон.
"Успешни се оние кои паднале многупати, но повторно застанале на нозе" - Пам Браун.
"Бракот е сличен на печурка, дали е добра или отровна забележуваш кога е веќе касно".
"Бидете господар на својата волја а слуга на својата совест" - Аристотел.
"Бидете благодарни на советите, а не на пофалбите" - La Fontain.
"Паметниот човек забележува се, а глупавиот има на се по некоја замерка" - Хајнрих Хајне.
"Кој сака да научи нешто ќе најде начин, а кој не сака ќе најде изговор" - Пабло Пикасо.
"Како што железото 'рѓосува ако не се употребува, а водата се расипува и во зима замрзнува, така и човечката способност се уништува без вежбање" - Леонардо Да Винчи.
"Кој знае дека не знае - најголем е, кој мисли дека знае - ограничен е, кој ја препознава својата ограниченост - нема граници" - Лао Це.
"Не го прави никому она што не сакаш да ти го прават тебе" - Конфучие.
"Најсигурен начин да не станеш многу несреќен е тој да не бараш да бидеш многу среќен" - Artur Schopenhauer.
"Едноставноста е најголемо совршенство" - Леонардо Да Винчи.
"Да бидеш свесен за своето незнаење е најголем чекор до сознанието"
"Од возвишеното до смешното има само еден чекор" - Наполеон.
"Храбростa не значи отсуство на страв, туку надминување на стравот" - Едуард Гибон.
"Кога бев млад решив да се оженам со идеална жена, најпосле ја најдов, но таа бараше идеален маж" - Роберт Шуман.
"Она што не привлекува кон една жена ретко не приврзува кон неа" - Џон Колинс.
"Ако имаш глупав пријател, немаш потреба од непријатели" - Латинска поговорка.
"Да се лутиш, значи да се казнуваш себеси за грешките на другите" - Цицерон.
"Фантазијата е поважна од знаењето" - Алберт Ајнштајн.