Освоен Супер Куп на Македонија 23.9.2023
            

         Генерација 2022/23
 

Кондициски тренер на машката сениорска репрезентација на Македонија (26.2.2023)

Кондициски тренер на КК МЗТ Скопје Аеродром.
Освоен Куп на Македонија (18.2.2023).


Кондициски тренер на женската сениорска кошаркарска репрезентација на Македонија (12.2.2023)

 

Предавање со наслов „Основи на функционална анатомија и биомеханика кај спортовите на снег“
Онлајн семинар во организација на МАИСС Македонска асоцијација на инструктури за спортови на снег
(16.12.2022)


П
осле неколку месеци реновирање и адаптирање, на 1.11.2022 г. и официјално во функција е пуштен новиот објект на Институтот за научно-истражувачка работа во спортот.
Со вкупна површина од околу 800 м2, од кои околу 600 м2 спортска сала и 200 м2 простории за морфолошки мерења и анализа на телесниот состав, соблекувални и тоалети, Институтот претставува водечка институција од ваков вид во земјава.
Исто така, Факултетот за физичко образование, спорт и здравје од Скопје и Агенцијата за млади и спорт денес го промовираа проектот „Аналитика и дијагностика на антрополошкиот статус на деца од основните училишта во Република Македонија“ кој наредните неколку дена ќе се реализира во Институтот за научно-истражувачка работа во спортот при истоимениот факултет.
Главна цел на проектот е преку примена на соодветна научно-истражувачка методологија која вклучува користење на современи иснтрументи да се изврши дијагностика на морфолошките карактеристики, телесниот состав и моторичките спсособности на децата.
Дијагностиката на антрополошкиот статус на децата е редовна пракса во наставно-образовниот процес во развиените земји и претставува нераскинлива алка во синџирот за креирање образовни политики.
Имајќи го ова предвид сигурни сме дека добиените резултати од дијагностиката ќе претставуваат солидна основа за формирање реална слика за морфолошкиот и моторичкиот развој на децата. Покрај тоа, резултатите ќе бидат искористени и за формирање на национални нормативи преку кои ќе се објективизира предикцијата на нивните максимални дострели. Од друга страна пак, резултатите од овој проект ќе овозможат идентификација на талентирани ученици кои врз основа на анализираните морфолошки карактеристики и моторички способности како и своите афинитети ќе добијат и соодветна препорака за занимавање со одреден спорт.
Во проектот учество ќе земат околу 300 деца од 20 училишта од 10 града од земјава.Освоен Супер куп на Македонија со КК МЗТ Скопје Аеродром (28.9.2022)

Освоен Земун Куп Турнир во Белград (25.9.2022)
     


Кондициски тренер на КК МЗТ Скопје Аеродром (1.9.2022)

Аналитика и дијагностика на антрополошки димензии на кошаркарите од КК МЗТ Скопје Аеродром (29.8.2022)

 

Европско првенство за кошаркари  У16 во Скопје (12.-18.8.2022).

Кондициски тренер на машката кошаркарска репрезентација У16
(24.7.2022)

Аналитика и дијагностика на антрополошки димензии на машката кошаркарска репрезентација У16 (28.6.2022)

   

Одбрана на докторската дисертација преку апликацијата ZOOM на м-р Денис Алиу со наслов „Биомеханички статус и структура на вежби за превенција и корекција на најзастапените деформитети на 'рбетниот столб“
Комисија:
Проф. д-р Александар Туфекчиевски - ментор,
Проф. д-р Вујица Живковиќ - претседател
Проф. д-р Даниела Шукова Стојмановска - член
Проф. д-р Александар Ацески - член
Проф. д-р Емилија Јаневиќ Ивановска - член
(27.6.2022)
             

 

Неколку месеци после иницијалната дијагностика на антрополошките димензии на талентирани мечувалци, денес Институтот за научно-истражувачка работа во спортот при ФФОСЗ спроведе контролна дијагностика чија примарна цел беше утврдување на ефектите од тренажниот процес.
Добиените резултати од дијагностиката влегуваат во завршниот испитен модул на нивниот национален тренер Билјана Кузмановска Николовска, “Periodization in sport and long term athlete development”, кои треба да ги брани пред комисија од Меѓународниот Олимписки Комитет.
Дел од активностите беа реализирани во еден од новите објекти на Институтот каде пред неколку дена завршија градежните зафати.
Голема благодарност до студентите кои максимално посветено ги извршија своите работни задачи.
(30.4.2022)

          

      

                     Генерација 2021/22Одбрана на магистерскиот труд преку апликацијата ZOOM на Петар Стојановски со наслов „Компарација на биомеханичкиот статус на елементи од А и Б тежина на партер, коњ со рачки, кругови, прескок, разбој и вратило во машка спортска гимнастика“
Комисија:
Проф. д-р Орце Митевски - ментор
Проф. д-р Катерина Спасовска - член
Проф. д-р Александар Ацески - член
(21.1.2022)

 


Предавање со наслов „Основи на функционална анатомија и биомеханика кај спортовите на снег“
Онлајн семинар во организација на МАИСС Македонска асоцијација на инструктури за снежни спортови
(17.12.2021)

 

Кондициски тренер на сениорската женска кошаркарска репрезентација на Македонија
(10.11.2021)

    

Аналитика и дијагностика на антрополошки димензии на сениорската женска кошаркарска  репрезентација
(5.11.2021)
                        

Предавање на Вебинар организиран од Кошаркарска федерација на Македонија
Наслов: „Биомеханичка аналитика и дијагностика во функција на ефикасно планирање, програмирање и организирање на тренажниот процес“
(26.9.2021)

          

 

Дијагностика на антрополошки димензии на машката кошаркарска репрезентација (У16)
(28.7.2021
г.)

            
    

Дијагностика на антрополошки димензии на машката кошаркарска репрезентација (У14)
(13.7.2021
г.)

          

Челинџер, Скопје 3-8.8.2021 г.
(Грузија, Македонија, Србија, Хрватска, Шпанија)

Кондициски тренер на машка кошаркарска репрезентација (У18)
(Подготовки Маврово, 25.6.-2.7.2021 г.)

      


Дијагностика на антрополошки димензии на машката кошаркарска репрезентација (У18)
(
24 и 25.7.2021 г.)

            
            


                  
Генерација 2020/21
            


Дијагностика на антрополошки димензии на јуниорски репрезентативки (У19) на Македонија во одбојка (23.2.2021 г)


Дијагностика на антрополошки димензии кај млади талентирани мечувалци
(9, 10 и 11.9.2020)

 

Кондициски тренер на
КК МЗТ Скопје Уни Банка (2020/21 г.)

 

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните и специфичните моторички способности на кошаркарите од МЗТ  Скопје - Уни Банка пред почеток на подготвителниот период
(5 и 6.8.2020)

  
Студиско снимање и анализа на фитнес вежби за нова глобална едукативна/апликативна  веб платоформа
(11.7.2020)
 

         Генерација 2019/20
    

Изработка на вежба бр.1 „Опавски-Лукманов“ биомеханички модел (4.3.2020)
           

Мерење на антропометриските карактеристики, процена на телесниот состав и дијагностика на базичните моторички способности на моменталниот лидер во македонското првенство ОК Вардар (20.2.2020)

 

 

Мерење на антропометриските карактеристики, процена на телесниот состав и дијагностика на базичните моторички способности на ЖОК Вардар (14.2.2020)
 

Дијагностика на одредени антрополошки димензии на еден од најталентираните млади репрезентативци во  тенис (15 г)  (24.1.2020 г.)

 


Семинар за едукација на трениери во организација на Кошаркарска федерација на Македонија на тема „Работа во теретана со млади кошаркари“ (28.12.2019 г.)

               

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај бијатлонци членови на македонската  младинска  репрезентација (27.12.2019 г.)

   

     
Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај стрелци членови на македонската  младинска  репрезентација (12.12.2019 г.)

 

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај тенисери членови на македонската  младинска  репрезентација  (29.11.2019 г.)

 

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај гимнастичари членови на македонската  младинска  репрезентација   (29.11.2019 г.)

 

 

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај атлетичари членови на македонската  младинска   репрезентација   (08.11.2019 г.)


Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај кајакари членови на македонската 
младинска   репрезентација   (01.11.2019 г.)

                       

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во таеквондо (18.10.2019 г.)

          

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во бадминтон (09.10.2019 г.)

 

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во карате (11.07.2019 г.)

           

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај ученици/атлетичари учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“ (04.07.2019 г.)

       

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај ученици/тенисери учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“ (02.07.2019 г.)

         

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај ученици/каратисти учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“ (27.06.2019 г.)

         

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај ученици/кошаркари учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“ (26.06.2019 г.)

                   

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај ученици/ракометари учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“ (03.07.2019 г.)

       

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај ученици/каратисти учесници на училишниот спортски камп „Охрид 2019“ (28.06.2019 г.)
            
  

Училишен спортски камп „Охрид 2019“ (24.06.-06.07.2019)
   
 

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во џудо (20.06.2019 г.)

      

 

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во велосипедизам (11.06.2019 г.)

                       2

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во пливање (05.06.2019 г.)

                    

Дијагностика на одредени антрополошки димензии кај младински репрезентативци во борење (17.05.2019 г.)

        

          Генерација 2018/19
   

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската атлетска репрезентација, 22.02.2019 г.

                         

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската тениска репрезентација и на македонската џудо репрезентација, 08.02.2019 г.

               

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската стрелачка репрезентација, 06.02.2019 г.
                        

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската стрелачка репрезентација, 04.02.2019 г.
                        

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската карате репрезентација и на македонската таквондо репрезентација, 01.02.2019 г.
                

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади велосипедисти членови на македонската  репрезентација, 30.01.2019 г.
                

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади каратисти членови на македонската  репрезентација, 28.01.2019 г.
                     

 

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади џудисти членови на македонската  репрезентација, 25.01.2019 г.

 

 

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади тенисери членови на македонската  репрезентација, 23.01.2019 г.
                 

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади пливачи членови на македонската  репрезентација, 21.01.2019 г.
                     

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади спортисти членови на македонската бадминтон  репрезентација, 21.01.2019 г.
                   
 

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади кајакари членови на македонската репрезентација, 15.01.2019 г.
                     

Мерење на антропометриските карактеристики и тестирање на базичните моторички способности на млади борачи членови на македонската репрезентација, 14.01.2019 г.
                   
 

Плакета за особен придонес и развој на факултетот, универзитетот и државата, 26.12.2018 г.

    

 

Предавање за Макeдонската танцова федерација на тема "Анализа на перформансите на танчерите",Скопје 22.9.2018 г.

  

 

Промоција на проектот "Млади спортски надежи" под покровителство на Агенцијата за млади и спорт, 19.9.2018 г.
                          

Семинар на Федерацијата на училишен спорт на Македонија „Унапредување на училишниот спорт во Република Македонија“, х. Сириус, Струмица 23-25 август 2018 г.
Презентација: Информацискиот систем во училишниот спорт - ел. пошта, веб сајт и фејсбук.
                            

          Генерација 2017/18
  

Училишен спортски камп - Охрид 2017, 25.6.-7.7.2017 г. (Покровител: Министерство за образование и наука и Агенција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)

            

Мерењето на антропометриските показатели и тестирањето на базичните и ситуационо-моторичките способности на ракометари членови на младинската репрезентација на Македонија, спроведено на 17.06.2018 г.

   

 

Предавање за Центарот за едукација на тренери при Кошаркарската федерација на Македонија, во х. Бистра, Маврово, 16.6.2018 г., на тема: "Анализа на перформансите на кошаркарите".

   


40th Anniversary of the Faculty of Physical Education, Sports and Health - Skopje
3rd International Scientific Conference
"Research in Physical Education, Sport and Health"
          

Учество на Генералното собрание на Меѓународната федерација за училишен спорт во Рио де Жанеиро, Бразил, 17-21 мај, 2018 г.
           

Снимања за биомеханичка анализа на елементи од спортската техника на вратило и разбој (27.12.2017, Спортска сала: Факултет за физичко образование, спорт и здравје - Скопје, гимнастичка сала).

 

Работна посета на Факултетот за спорт во Љубљана во рамки на проектот  Erasmus +, KA2: Cooperation for innovation and the Exchange of Good practices, KA201, Strategic Partnership for school education.
2017-1-MK01-KA201-035380
"Improving the quality of physical education at primary education level and presenting its relevance and importance for the health and good of coming generations. (10.12-16-12.2017).

                  

 

Тестирања за проценка на моторичкиот статус и нивото на владеење со спортската техника на женската младинска одбојкарска репрезентација на Македонија. (7.12.2017 - Спортска сала: Македонски Херои, Факултет за физичко образование, спорт и здравје - Скопје).
                  

 

Предавање за Карате федерација на Македонија на тема "Биомеханички методи за анализа на спортската техника и перформансите на каратистиките" (25.11.2017, Универзитет за туризам и менаџмет- Скопје)

                   

 

Иницијалните тестирања на базичните моторички способности на учениците од спортската академија во ракомет, кошарка, фудбал и тенис (1.10.-25.10.2017, Спортска сала: Македонски Херои, Факултет за физичко образование, спорт и здравје - Скопје).

                  

 

Тестирања на основните моторички способности, ситуационо-моторичките способнисти и проценка на спортската техника кај младинските кошаркарски репрезентации  У16 женски (10.8.2017 - Спортска сала: Македонски Херои, Факултет за физичко образование, спорт и здравје - Скопје).

                

 

Тестирања на основните моторички способности, ситуационо-моторичките способнисти и проценка на спортската техника кај младинските кошаркарски репрезентации  У15 машки (10.8.2017 - СРЦ Кале).

                    

 

Тестирања на основните моторички способности, ситуационо-моторичките способнисти и проценка на спортската техника кај младинските кошаркарски репрезентации  У16 машки (13.7.2017 - СРЦ Јане Сандански, мала сала).

                   

Тестирања на основните моторички способности, ситуационо-моторичките способнисти и проценка на спортската техника кај младинските кошаркарски репрезентации  У14 машки (16.6.2017 - СРЦ. Кале).
Резултати од тестирањата 1, 2, 3.
                 

 

Учество во проектот "Избери го вистинскиот спорт" Скопје, 15.9.-15.10. 2017. (Организатор: Сојуз на спортски федерација на Македонија)
                   

 

Вежби Биомеханика 1.3.2017 г.

 

Училишен спортски камп - Охрид 2017, 26.6.-8.7.2017 г. (Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
                   

 

                        Генерација 2016/17
                    

  Училишен спортски камп - Охрид 2016, 27.6 - 7.7. (Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
                      
                                                                                      

                               Генерација 2015/16  
                               

       Изработка на вежба бр. 2 (16.3.2016.)
                     

Училишен спортски камп - Охрид, 22.6. - 4.7.2015.( Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт,Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)

                        

                           Генерација 2014/15.
                   

      Изработка на вежба бр. 5 (29.4.2015.)
                 

Работна посета на Универзитетот Клод Бернард и Факултетот за физичко образование и спорт во Лион, Франција, во рамки на проектот "Спортската наука во Европа" (Организатор: Европски колеџ за спортски науки, 9.-13.12.2014)
           
             

Биомеханичко тестирање на карате репрезентацијата на Македонија - 2.4.2014. (Организатор: Карате федерација на Македонија)
               

       Училишен спортски камп - Охрид 2014 г.

(Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
               


                        Генерација 2013/14.
             

                 Изработка на вежба бр. 1
                                   (5.3.2014 .)

                
Училишен спортски камп
Струга 4.7.-9.7.2013

(Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
                          

 


                      Генерација 2012/13.
             

 


Одбрана на докторската дисертација на
    асс. м-р Александар Ацески - 22.5.2013 г.
         
       

 

   
                                  Предавање 25.2.2013 г.
                         
                                         Испит 29.1.2013 г.
                          
Промоција на првото меѓународно списани "Research in        physical education, sport and health" во издание на Факултетот за физичка култура - Скопје (16.11.2012 г.).     
                    
                          Училишен спортски камп
                         Охрид 18.6. - 30.6.2012 г.

(Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
                            

                              Генерација 2011/12.
                      
                       Изработка на вежба бр. 5
                                   26.4.2012 г.
                      

 

  Училишен спортски камп
                            Дојран 28.6. - 3.7.2011

(Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
                               

                          Училишен спортски камп
                              Охрид 20 - 25.6.2011

(Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
                               

                                 Генерација 2010/11.                          
                            
      Државни Спортски Игри (Мали Олимписки Игри)
                              Битола 12-14.5.2011 г.

(Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
                               

         Настава по скијање во Маврово 5-12.2.2011 г.
                         
                                      28.1.2011 г.
                        
        Предавање на семинарот во организација на
   Федерацијата на училишен спорт на Македонија на
   тема "Информацискиот систем во училишниот спорт"
                                Скопје 8.11.2010 г.
                         
        Предавање на семинарот во организација на
   Федерацијата на училишен спорт на Македонија на
   тема "Информацискиот систем во училишниот спорт"
                                Кичево 6.11.2010 г.
                        
         Предавање на семинарот во организација на
   Федерацијата на училишен спорт на Македонија на
   тема "Информацискиот систем во училишниот спорт"
                                Штип 4.11.2010 г.
                               
                Раководител на "Училишен спортски камп"
                           19-24.6.2010 г. (Крушево)

( Покровител: Министерство за образование и наука и Агнеција за млади и спорт, Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија)
                          

                     Генерација 2009/10. (25.5.2010 г)
                          
                               Испит 26.1.2010 г.
                         
Научно-стручна конференција во Дом на хуманитарни организации Д. Џамбаз 4 и 5.12.2009 г. Скопје.
 
Вежби во спортска сала. Примена на мобилната
биомеханичко-спортска лабораторија за анализа на
движењата во спортот и физичките активности
27.12.2009 г.
                          
 
Изработка на вежба бр. 1 "Опавски-Лукманов
биомеханички модел
"
13.10.2009 г.
                         

 

 

 
Одбрана на магистерскиот труд на асс. Александар
Ацески 15.6.2009 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предавања и вежби 9.12.2008 год.

Промоција на мобилна биомеханичко - спортска лабораторија на Федерацијата на училишен спорт на Македонија во соработка со Агенцијата за млади и спорт и Факултетот за физичка култура во Скопје 15.1.2009 г.